Vesti

Zasađeno jedanaest Magnolija u parku Golubačke tvrđave

Akcija Rotary Kluba Beograd Dedinje, sađenje drveća Magnolija, održana je 7. novembra u Golubačkoj tvrđavi kao simbol dobre volje i prijateljstva. Zasađeno je jedanaest Magnolija koje će krasiti park Golubačke tvrđave, istorijsko kulturnu baštinu Republike Srbije.
U sklopu akcije, domaćini, Golubačka tvrđava organizovala je članovima Rotary Kluba Beograd Dedinje obilazak čuvara Đerdaposkog tesnaca i upoznavanje sa istorijatom Golubačke tvrđava.
Golubačka tvrđava podignuta je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav najširi u svom toku prelazi u tesnac Karpatskih plananina. U pisanim izvorima tvrđava se prvi put pominje 1335 godine, ali je osnovana svakako pre i nema bližih podataka o tome koje i kada tačno izgradio Srbi ili Ugari. Tvrđavom su vladali Ugari, Turci i Srbi. Istorijske vojskovođe ugarski kralj Ludovik, Bajazit I, ugarski kralj Žigmund Luksemburški, Despot Stefan Lazarević, vojvoda Jeremija, poljski vitez Zaviša Crni, Muhamed II, ugarski kralj Matija Korvin, car Leopold opsedali su Golubačku tvrđavu.
Golubačku tvrđavu krase 9 kula i članovi Rotary Dedinje su imali priliku da ih obiđu i upoznaju se detaljno sa istorijskim činjenicama vezanim za ovo velelepnu srednjovekovnu građevinu na obali Dunava u organizaciji domaćina.
U Paviljonu tvrđave u trenutku posete Rotary kluba Beograd Dedinje bila je izložba posvećena najstarijem sačuvanom srpskom ilustrovanom ćiliričnom rukopisu, Miroslavljevo jevanđelje, koje datira jos iz osamdasetih godina XII veka. Domaćini Golubačka tvrđava održali su predavanje i o ovom srpskom istorijskom dragulju koji je pisan na pergamentu na 181 listu u kožnom povezu.
Humski vladar Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje je poručio izradu ovog jevanđelja od dijak Gligorije. Original Miroslavljevog Jevanđelja danas se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu, sem jednog lista 166 stranice, koji se čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Persburgu.
Zahvaljujemo se Golubačkoj tvrđava koja je ugostila Rotary Klub Beograd Dedinje i nadam se je ovo početak jedne uspešne saradnje.
Akciju sađenja Magnolija u Golubačkoj tvrđavi Rotary Klubu Beograd Dedinje pomogli su kompanije rasadnik Topalović iz Lipolista kao i kurirska kompanija BEX Srbija.
Rotarijanci sade drveće u ime kolegijalnosti, prijateljstva, društveno korisnog rada, i doprinosu zelenijem svetu.