Šta je Rotary?

Timovi za obuku u zvanju

Tim za stručnu obuku (VTT) predstavlja grupu stručnjaka koji putuju u drugu zemlju, ili da saznaju više o svojoj profesiji ili da podučavaju lokalne stručnjake u određenom polju. Timovi za stručnu obuku mogu ili ne moraju biti uzvraćeni od strane partnerskih distrikata. VTT je obrazovni program Rotary fondacije.

Oblikovanje Budućnosti: Rotarijanski pogled na profesionalnu razmenu

Timovi za obuku u zvanju (engl. Vocational Training Teams, skraćeno VTT) predstavljaju program Rotary fondacije u kojem timovi stručnjaka putuju u inostranstvo kako bi naučili više o svom zvanju ili kako bi obučavali lokalne stručnjake za određeno zvanje. Pod Future Vision (engl. buduća vizija) programom VTT mogu da se kandiduju za pomoć Rotary fondacije putem Distriktnih, Globalnih i Pakiranih pomoći jer je kroz sve programe predviđena podrška za VTT, ali svaka podrška ima drugačije zahteve.

VTT je osmišljen na osnovu dugotrajnog opredeljenja Fondacije obukama u zvanju, koje je prvi put formalno ustanovljena programom Studijske grupe razmene (engl. Group Study Exchange, GSE) 1965. godine. VTT odvodi korak dalje koncept omogućavanja mladim profesionalcima proučavanje vlastite profesije u drugoj zemlji omogućujući učesnicima priliku korišćenja svojih veština u pomaganju drugima. Praktične aktivnosti se razlikuju od tima do tima, a mogu uključivati obuku medicinskog osoblja za operacije srca i postoperativni oporavak, razmenu iskustva o najboljim praksama u obrazovanju dece najmlađe dobi ili prenošenje znanja o najnovijim tehnikama navodnjavanja poljoprivrednicima. Uspešni VTT povećava kapacitet za rešavanje problema u zajednici domaćinu i unapređuje kvalitet života.