Rotary programi

Školarine i stipendije

Rotary programi

Školarine i stipendije

Rotari fondacija i klubovi ulažu u naše buduće lidere i filantrope finansiranjem stipendija. Rotari klubovi se mogu prijaviti Rotari fondaciji za distriktne i globalne grantove za podršku stipendijama.

Rotari stipendije: Podrška obrazovanju i miru

U svetlu globalnog angažovanja i podrške obrazovanju, Rotari klubovi i distrikti otvaraju vrata stipendijama koje pružaju jedinstvene prilike za srednjoškolce, studente dodiplomskih i postdiplomskih studija. Ove stipendije, čiji izvor su lokalni klubovi, Rotari fondacija distrikta ili globalni grantovi, predstavljaju ključnu podršku za razvoj mladih lidera i stručnjaka.

U okviru Rotari fondacije, Rotari Peace Fellowships predstavljaju poseban vid stipendija za diplomce i profesionalce zainteresovane za proučavanje mira i rešavanje sukoba. Ove stipendije pružaju priliku za pohađanje programa master diplome ili sertifikata za profesionalni razvoj na partnerskim univerzitetima. Uslovi i kvalifikacije za ove stipendije pružaju detaljan vodič kandidatima zainteresovanim za učešće.

Rotari klubovi imaju mogućnost prijave za distriktni ili globalni grant radi podrške stipendijama diplomiranih studenata. Globalni grantovi se finansiraju kroz različite izvore, uključujući Distriktni fond (DDF), gotovinu, usmerene poklone i prihode od zadužbina. Ovi grantovi podržavaju diplomirane studente koji se školuju u inostranstvu, sa fokusom na oblasti koje su ključne za ciljeve Rotarija:

  • Promovisanje mira
  • Borba protiv bolesti
  • Obezbeđivanje čiste vode, sanitacije i higijene
  • Spašavanje majki i dece
  • Podrška obrazovanju
  • Rastuće lokalne ekonomije
  • Zaštita životne sredine

Stipendije kroz ove grantove mogu trajati od jedne do četiri godine, pokrivajući ceo obrazovni program. Fondacija se obavezuje da obezbedi 80% sredstava iz Svetskog fonda za sve doprinose Distriktnom fondu.

Distriktni grantovi predstavljaju dodatni mehanizam podrške, omogućavajući sponzorstvo srednjoškolcima, osnovcima i postdiplomcima. Ove stipendije pokrivaju različite oblasti studija i vremenske periode, od šestonedeljnih programa obuke jezika do dugotrajnijih univerzitetskih studija.

Ključnu ulogu u regrutaciji kvalifikovanih kandidata za Rotari Peace Fellowships igraju sami članovi Rotari klubova. Njihova aktivna podrška i promocija mirovnih stipendija doprinose širenju uticaja Rotarija širom sveta, stvarajući generacije lidera spremnih za angažovanje u izgradnji mira i rešavanju globalnih izazova.

Rotari stipendije ne samo što pružaju obrazovne mogućnosti, već i postavljaju temelje za razvoj lidera posvećenih promovisanju mira, podržavajući Rotarijeve principe i doprinoseći globalnom jedinstvu kroz znanje, razumevanje i obrazovanje.