Tehnološki napredak i obrazovanje: Dronovi za osnovne škole i oprema za PU „Đulići“

Slika korisnika Aleksandar Budosan
Aleksandar Budosan 1 septembar, 2021 - 22:15

U okviru projekata – Global grantova koje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije realizuje Rotari Distrikt 2483 Srbija i Crna Gora, koji je u okviru drugog Global granta obezbedio 670 dronova za učenje programskih jezika Skreč i Pajton za učenike 5. i 6. razreda osnovne škole, danas su u Velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru uručeni dronovi direktorima zaječarskih osnovnih škola. Takođe, u okviru prvog Global granta obezbeđena su sredstva za nabavku mobilnog nameštaja i IKT opreme za 26 predškolskih ustanova u Srbiji, među kojima su i „Đulići“ u Zaječaru.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, rotari klubovi Bor i Sremska Mitrovica relazivali su dva Global granta „Godine uzleta“ i „Dronovi za osnovne škole“ u okviru kojih je Predškolska ustanova“Đulići“ dobila opremu, a pet gradskih osnovnih škola u Zaječaru dronove, odnosno opremu vrednu 2,5 hiljade evra.

Potpisivanju ugovora i svеčanom uručеnju oprеmе prisustvovali su direktori svih osnovnih škola, dirеktorka PU „Đulići“, gradonačеlnik Zajеčara Boško Ničić, prеdsеdnik Rotari kluba Zajеčar Nеnad Pašalić, kao i Vladan Mijailović, čartеr prеdsеdnik Rotari kluba Bor i asistеnt guvеrnеra distrikta Srbija i Crna Gora.

U cilјu pružanja stručne podrške ustanovama u korišćenju doniranog nameštaja i opreme, biće obezbeđena realizacija posebne besplatne obuke iz ustanova učesnika u Projektu.

Obuku za jačanje kompetencija vaspitača za korišćenje specifične IKT opreme i mobilnog nameštaja koji su predmet Global Granta, pohađaće 52 vaspitača iz 26 vrtića, u trajanju od dve sesije od po 90 minuta.

„Mobilne police koje smo dobili su nam izuzetno značajne za uređenje fizičke sredine po kriterijumima koje od nas zahtevaju nove osnove programa „Godine uzleta“, kaže Tanja Jovanović, direktorka PU „Đulići“. Ova ustanova je današnjom donacijom dobila i štampač, projektor, lap top računar, foto aparat, kameru i aparat za plastificiranje papira.

Čartеr prеdsеdnik Rotari kluba Bor i asistеnt guvеrnеra distrikta Srbija i Crna Gora Vladan Mijailović izrazio jе zadovoljstvo što ćе učеnici sada imati priliku da sе što boljе obučе za rad na dronu, da sе priprеmе na najbolji mogući način za narеdnе razrеdе i požеlеo uspеšan rad svim dirеktorima i vaspitačima.

Prеdsеdnik Rotari kluba Zajеčar Nеnad Pašalić zahvalio sе gradonačеlniku Zajеčara na prijеmu, svim rotari klubovima koji su učestvovali u ovom projektu, kao i USAID-u.

Zahvalivši na ovoj značajnoj donaciji, u ime svih prisutnih direktora osnovnih škola i direktorke PU „Đulići“, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je izrazio zadovoljstvo što je Zaječar prepoznat kao jedan od gradova kojima treba da se pomogne na ovaj način.

„Mislim da je ovo koncentrisanje na obrazovanje izuzetno značajna stvar“, rekao je Ničić i podsetio da je zahvaljujući Vladi Republike Srbije samo u poslednje dve godine u obnovu dve škole u Zaječaru i u rekonstrukciju jedne sportske hale uloženo preko pet miliona evra.

„Nadamo se da ćemo sa takvim programima nastaviti“, rekao je Ničić i dodao da se nada da će i projekat srednjoškolskog centra vrlo brzo biti završen kako bi se konkurisalo za sredstva.

„To će biti, što se obrazovanja tiče, verovatno i najveći projekat. Računamo da će se cifra kredita kretati između 10 i 12 miliona evra samo u građevinskom delu, da ne pričamo o opremanju“, rekao je Ničić navodeći da Grad ne može sam tako veliki poduhvat da realizuje, i dodao da se, takođe, treba posvetiti sređivanju seoskih škola.

„Neke se sređuju, za neke smo, opet zahvaljujući Republici, preko raznih programa dobili novac i neke će biti sređene i u ovoj godini i u narednoj. Očito je da je znanje, obrazovanje, a posebno ovo o čemu sada govorimo, a to je tehničko opismenjavanje i to IT, nešto što je budućnost. Sve više mlade ljude treba usmeravati i ova donacija je nama izuzetno značajna“, rekao je Ničić.

Dodao je i da će, imajući u vidu značaj takvog obrazovanja, Grad uvek biti tu da pomogne nabavku takve opreme i za ostale škole.

 

 

Izvor