Ružić: Dronovi u osnovnim školama za učenje programskih jezika

Slika korisnika Aleksandar Budosan
Aleksandar Budosan 2 septembar, 2021 - 15:07

Veoma je važno da se digitalna pismenost razvija kod najmlađih i zbog toga je u prvi i drugi razred osnovne škole i uveden predmet Digitalni svet, dok je od petog razreda Informatika i računarstvo obavezan predmet, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić prilikom dodele 670 dronova školama.

Kako je saopšilo ministarstvo, u osnovnoj školi „20. oktobar“ u Novom Beogradu dronovi su namenjeni učenju programskih jezika „skreč“ i „pajton“ u okviru nastave informatike u petom i šestom razredu.

„Digitalizacija i uvođenje informacionih tehnologija u obrazovno-vaspitni sistem je veoma važan put za sve nas, od unapređenja propisa, infrastrukture, do obuka i prethodna godina nam je pokazala koliko je prethodno načinjen trud doprineo da imamo zamenu za neposrednu nastavu u vreme pandemije“, istakao je Ružić.

Izvor : Tanjug/Jadranka Ilić

On je naglasio da je izuzetno važno da se deca što ranije zainteresuju za programiranje, jer se prilikom rešavanja zadataka iz oblasti programiranja dronova razvijaju i međupredmetne kompetencije i učenici koriste znanja i iz matematike, fizike i engleskog jezika.

Potpisan je i ugovor o donaciji bespilotnih letelica osnovnim školama u Srbiji u okviru akcije „Za lepšu školu“, koja se sprovodi na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Rotari klubova u Srbiji.

Sakupljeno je 117.200 dolara i nabavljeno 670 dronova za osnovne škole u Srbiji, a projekat su finansijski pomogli Rotari fondacija i rotarijanci iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.