"ROTARY BOKA CRUISE" U ORGANIZACIJI ROTARI KLUBA KOTOR

Slika korisnika Aleksandra Ivanović
Aleksandra Ivanović 18 jul, 2022 - 21:22
Klub: 
Kotor

Tokom donatorskog krstarenja “Rotary Boka Cruise” u subotu 16. jula, prikupljeno je ukupno 5.335 eura za humanitarnu akciju pod nazivom “Morski svijet djeci Kotora i Tivta” u okviru koje je obezbijeđen je besplatan ulaz u Akvarijum “Boka” za oko 7600 djece predškolskog i školskog uzrasta iz Kotora i Tivta tokom iduće školske godine.  Tradicionalnom krstarenju Bokokotorskim zalivom brodom “Katica” prisustvovalo je 170 gostiju među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, zvaničnici Vlade CG, brojni Rotarijanci Crne Gore i regiona, njihove porodice, prijatelji te lokalni privrednici, koji su učešćem putem sponzorstava, kotizacije, nagradne lutrije, humanitarne aukcije i donacija klubova pomogli da planirani iznos za ovogodišnju akciju bude dostignut. Donatorskom krstarnju prisustvovali su predstavnici 18 Rotari klubova i jednog Rotarakt kluba: RC E-klub Srbija, RC Novi Sad-Neoplanta, RC Senta, RC Smederevo, RC Sremska Mitrovica, RC Beograd Sava i RC Beograd Global iz Srbije, RC Zagreb - Sljeme, i RC Split Plus iz Hrvatske, RC Ajdovščina iz Slovenije, RC Skoplje iz Sjeverne Makednije, RC Coronado iz  SAD, RC Budva, RC Ulcinj, RC Bar, RC Podgorica i RC Pljevlja iz Crne Gore, te Rotarakt klub Bologna EST.

Predsjednik Rotari kluba Kotor, Janko Racković istakao je da će ova akcija omogućiti da sve predškolske ustanove, osnovne i srednje škole iz Kotora i Tivta uvrste u svoje obrazovne programe besplatnu posjetu svih učenika akvarijumu “Boka” u Kotoru u cilju upoznavanja najmlađih sa bogatstvom živog svijeta mora ali i značajem njegovog očuvanja.

NJ.E. Judy Raising Reinke, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori ovom istakla je da “Rotary ne predstavlja samo zabavu i druženje već je njegova osnovna svrha da djeluje tako što čini dobro za zajednicu i ljude kojima je pomoć potrebna kao što će i ovom konkretnom akcijom djeci Kotora i Tivta biti omogućena nova iskustva. Ministarka nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Crne Gore g-đa Biljana Šćepanović pozdravila je akciju i naglasila da akcija doprinosi upoznavanju mladih sa radom naučnih institucija kao što je Institut za Biologiju mora, što će ih podstaći da se bave naukom i da kao mladi naučnici doprinesu naučnom i tehnološkom razvoju Crne Gore. Direktor Akvarijuma Boka Mirko Đurović izrazio je zahvalnost Rotari Klubu Kotor i svima koji su podržali akciju i prepoznali značaj upoznavanja mladih sa sadržajem Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana “Akvarijum Boka” u okviru kojeg djeluje i spasilački centar za morske kornjače i druge ugrožene životinje, kao prva institucija ove vrste  u Crnoj Gori.

Za tradicionalno dobru atmosferu tokom krstarenja bila je zadužena past-predsjednica Sanja Vučković Otašević sa kotorskom Botunadom, te duo “Đurđa i Pero”, dok je mlada crnogorska gitaristkinja, kotoranka Nađa Janković, u predivnom ambijentu ostrva Gospa od Škrpjela, odsvirala je jednu od najljepših kompozicija za gitaru - “Sjećanje na Alhambru” od Francisca Tarrege.