Rotary istorija

Rotarijev odgovor na pandemiju gripa iz 1918. godine

Rotary istorija

Rotarijev odgovor na pandemiju gripa iz 1918. godine

Tekst prati Rotarijev odgovor na pandemiju gripa iz 1918. godine, ističući prilagodbe i aktivnosti klubova tokom tri talasa epidemije. Kroz svedočanstva guvernera distrikta i lokalnih inicijativa, tekst ukazuje na nepokolebljivi duh službe Rotarijanaca uprkos teškoćama izazvanim bolešću i ratom.

Rotarijev odgovor na pandemiju gripe iz 1918: Pogled unazad, sličnosti i solidarnost

Procenjuje se da se širom sveta zarazilo oko 500 miliona ljudi. Mnogi gradovi zatvarali su pozorišta i bioskope i uvodili restrikcije na javna okupljanja. Rotari klubovi prilagodili su svoje aktivnosti, istovremeno pomažući obolelima.

Ovako je Rotari reagovao na pandemiju gripa koja je počela 1918. godine i trajala u tri talasa, više od godinu dana.

U Sjedinjenim Američkim Državama, bolest je prvi put identifikovana u vojnom osoblju u proleće 1918. godine. Drugi, najsmrtonosniji talas, dostigao je vrhunac između septembra i novembra te godine - u završnoj fazi Prvog svetskog rata.

Bolnice u nekim područjima bile su pretrpane pacijentima obolelim od gripa, te su škole, privatne kuće i druge zgrade pretvorene u improvizovane bolnice. U Čikagu, gde je tada bio sedište Rotari sveta, broj novih slučajeva dostigao je 1.200 dnevno u jednom trenutku.

Nekoliko guvernera distrikta izvestilo je na junskoj konvenciji 1919. godine u Salt Lejk Sitiju, Juti, da su ratni poslovi, a zatim i gripa značajno ometali aktivnosti kluba i njihove posete klubovima - ali ne i duh Rotarijeve službe.

Bolest i nemir ``vladali su širom sveta``, rekao je tadašnji guverner za Distrikt 10 (Ohio), Charles H. Brown, na konvenciji. ``Ali širom Ohaja pronaći ćete Rotari klubove, u svakom gradu gde postoji Rotari klub, u prvim redovima građanske i socijalne aktivnosti, radeći svoj puni deo prema služenju našoj vladi i čovečanstvu.``

John Napier Dyer, tadašnji guverner za Distrikt 11 (Indiana), takođe je video kako Rotarijanci priskaču u pomoć u vreme potrebe. Iako su se tradicionalne Rotari aktivnosti praktično zaustavile u njegovom distriktu nekoliko meseci, rekao je da ``mnogi Rotarijanci posvetili sebe borbi protiv bolesti kao direktori bolnica, posetioci obolelih ili putem velikodušne pomoći obolelima.``

Kao i tokom pandemije COVID-19, klubovi su bili inspirisani da se prilagode i deluju. Prilagodili su način na koji se sastaju, prateći lokalne smernice, i preduzeli akcije kako bi pružili lokalnim vladama i zdravstvenim pružaocima neophodne usluge i podršku. Veći deo ovih aktivnosti odvijao se u Sjedinjenim Američkim Državama, budući da je međunarodno prisustvo Rotarija tada bilo ograničeno. Naš odgovor na koronavirus je globalan.

Godine 1918. Rotarijanci u Sacramento-u i Berkeley-u, Kalifornija, SAD, održavali su svoje sastanke na otvorenom kako bi se pridržavali lokalnih restrikcija za zatvorene sastanke. 2020. godine, klubovi su se prilagodili održavanjem svojih sastanaka putem interneta kako bi ostali povezani.

Godine 1918. Rotary Club of Kankakee, Illinois, SAD, pomogao je prikupljanje sredstava za kupovinu automobila za socijalnu radnicu Crvenog krsta koja je koristila vozilo u svojim putovanjima širom zemlje tokom pandemije iz 1918. godine. 2020. godine, Rotary klubovi u Distriktu 3700 (Koreja) donirali su 155.000 dolara Crvenom krstu. Tada i sada, naša sposobnost da napravimo razliku veća je kada sarađujemo s drugima kako bismo stvorili promene.

Godine 1918. više od dva desetljeća Rotarijanaca u Charlotte-u, Sjeverna Karolina, SAD, sarađivalo je s članovima organizacije Boy Scouts kako bi brzo i efikasno distribuirali letke s uputstvima o sprečavanju širenja influence. 2020. godine, Rotary E-Club of Fenice del Tronto, sa sedištem u Italiji, pozvao je javnost na svoj online sastanak s virologom koji je govorio o koronavirusu, načinu njegovog širenja i načinima kako ostati siguran. U Nigeriji, članovi Rotarija u državi Akwa Ibom sproveli su kampanju podizanja svesti o pretnji koronavirusa.

Godine 1918. Rotarijanci u Winston-Salem-u, Sjeverna Karolina, SAD, obezbedili su krevete za hitne bolnice, volontirali kao vozači ambulansi i pomogli u zdravstvenom istraživanju grada. Rotary Club of Waterbury, Connecticut, SAD, preduzeo je slične korake, praveći pregled lokalnih slučajeva gripa i pomažući u stvaranju bolnice. 2020. godine, Rotarijanci u Makati, Filipini, finansirali su izgradnju nekoliko hitnih karantinskih objekata, uključujući centar za oporavak za pacijente COVID-19 iz Bolnice za decu Pasig koji više ne zahtevaju intenzivnu negu. Ovi objekti za oporavak pomažu oslobađanju prostora u bolnicama za ljude koji zahtevaju pažljivije praćenje.
Godine 1919. magazin The Rotarian izvestio je da je ``Rotari ekipa protiv gripa`` u Great Falls-u, Montana, SAD, ``borila se protiv pustoši epidemije, ne angažujući ljude da obave posao umesto njih, već da su stvarno svojim rukama radili sve što je bilo potrebno.`` 2020. godine, isti duh društvene službe pokazuje Rotary Club of Metro Bethesda, Maryland, SAD, čiji članovi kontaktiraju komšije koji izolovano žive kod kuće kako bi ih pitali kako se osećaju i da li im nešto treba.