Rotary istorija

Rotari ima dva zvanična mota

Rotary istorija

Rotari ima dva zvanična mota

Artur Frederik Šeldon, rotarijanac čiji je govor na konvenciji inspirisao sekundarni moto Rotarija, Najviše profitira onaj ko najbolje služi.

Artur Frederik Šeldon, rotarijanac čiji je govor na konvenciji inspirisao sekundarni moto Rotarija, Najviše profitira onaj ko najbolje služi

Služba iznad sopstvenog interesa i Najviše profitira onaj ko najbolje služi, zvanični su motoi Rotarija, a njihovo poreklo može se pratiti od ranih dana organizacije.

Na drugoj Rotari konvenciji, održanoj 1911. godine u Portlandu, Oregon, SAD, odobren je moto Najviše profitira onaj ko najbolje služi. Ova formulacija je prilagođena iz govora koji je rotarijanac Artur Frederik Šeldon održao na prvoj konvenciji, održanoj u Čikagu prethodne godine. Šeldon je izjavio da „samo nauka o ispravnom ponašanju prema drugima donosi korist. Poslovanje je nauka o ljudskim uslugama. Najviše profitira onaj ko najbolje služi svojim bližnjima.”

Skup u Portlandu takođe je inspirisao moto Služba iznad sopstvenog interesa. Tokom izleta na reci Kolumbija, Ben Kolins, predsednik Rotari kluba iz Mineapolisa, Minesota, SAD, razgovarao je sa rotarijancem iz Sijetla Dž. E. Pinkamom o ispravnom načinu organizovanja Rotari kluba, nudeći princip koji je njegov klub usvojio: Služba, ne sopstveni interes. Pinkam je pozvao osnivača Rotarija Pola Harisa, koji je takođe bio na izletu, da se pridruži njihovom razgovoru. Haris je zamolio Kolinsa da se obrati na konvenciji, i fraza Služba, ne sopstveni interes naišla je na veliki entuzijazam.

Na Rotary International konvenciji 1950. godine u Detroitu, Mičigen, SAD, dva slogana su zvanično odobrena kao motoi Rotarija: Najviše profitira onaj ko najbolje služi i Služba iznad sopstvenog interesa. Na Zakonodavnom savetu 1989. godine, Služba iznad sopstvenog interesa je ustanovljena kao glavni moto Rotarija jer najbolje prenosi filozofiju nesebične volonterske službe. Moto Najviše profitira onaj ko najbolje služi je izmenjen 2004. godine u Najviše profitiraju oni koji najbolje služe, a 2010. godine u trenutnu verziju, Najviše profitira onaj ko najbolje služi.