uncategorized

Rotarakt klubovi

Rotary programi

Rotaract klubovi: Druženje, razvoj i humanitarni rad

Rotarakt je organizacija za mlade između 18 i 30 godina pod okriljem Rotary Internationala koja se sastoji od članova i kandidata, koji se sastaju jednom nedeljno. Svaki Rotaract klub ima svoji sponzorski Rotary klub, kako bi se osigurali materijalni i drugi vidovi podrške za opstanak samih klubova.

Rotaract: Mladi lideri u akciji

Cilj Rotaracta je pružiti mladima priliku za lični razvoj, liderstvo i aktivno učešće u društvenim zajednicama kroz različite projekte i aktivnosti služenja. Rotaract klubovi, sponzorisani od strane Rotary klubova, omogućavaju mladima da steknu nova prijateljstva, razvijaju veštine vođenja tima i doprinose pozitivnim promenama u svetu.

Odabrani mladi pojedinci kroz kontinuirano druženje u hijerarhijskom sastavu, s upravom na čelu, osmišljavaju i sprovode različite oblike projekata kako bi unapredili svoju lokalnu zajednicu, svrsishodno mestu osnivanja.

Rotaract klubovi često učestvuju i u internacionalnim projektima, bilo da se radi o Rotaract konferencijama poput REM-a ili EUCO-a, ili o nekim oblicima saradnje na međunarodnim projektima.

Koji su ciljevi Rotaracta?

Fokus Rotaracta je razvoj mladih pojedinaca, razvijanje njihovih liderskih sposobnosti, putem organizacije projekata i umrežavanjem sa relevantnim kontaktima iz lokalne zajednice.

Glavni ciljevi su prvenstveno pomoći lokalnoj zajednici kroz organizaciju humanitarnih projekata, promovisanje mladih jačanjem njihovih liderskih i drugih sposobnosti, zatim promovisanjem ljudskih vrednosti i prava, i naravno druženje, odnosno, interno i eksterno umrežavanje.

Koje su aktivnosti srpskih i crnogorskih Rotaract klubova?

Naše aktivnosti se uglavnom odnose na organizaciju humanitarnih i ostalih projekata kojima se podupire lokalna zajednica, prilikom kojih svaki klub ima svoj plan i program, pa tako i različite projekte, odnosno akcije.

Zatim klubovi organizuju konferencije i učestvuju na istima, bilo da se radi o domaćim ili inostranim konferencijama.

Postoje i projekti međunarodne saradnje s ostalim Rotaract klubovima, prilikom koje se ponekad potpiše i sporazum o saradnji klubova, poznat kao „Twinning“.