Pismo Guvernera Mart/April 2017

DG Velibor Zolak

GOVERNOR’S NEWSLETTER

No. 10 – Mart/April 2017.

 

ICCs – Inter-Country komiteti Distrikata 1912 i 2483

DANI SLOVENAČKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA

Od 21. do 23. aprila 2017. godine, uz podršku Distrikta 1912 Slovenija i Makedonija i Distrikta 2483 Crna Gora i Srbija i u organizaciji RC Beograd-Dunav i RC Idrija održani su DANI SLOVENAČKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA. Počasni pokrovitelji manifestacije bili su pot-predsjednici vlada Republika Srbije i Slovenije, gospoda Ivica Dačić i Karl Erjavec.

Prvog dana manifestacije održana je na Mašinskom fakultetu u Beogradu Konferencija „Električna vozila – budućnost u saobraćaju“. Pored izlaganja pred prepunom salom Mašinskog fakulteta, organizovana je i prezentacija više električnih vozila i punjača.

Drugog dana Rotary klubovi Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije su učestvovali na 30. Beogradskom maratonu i ovom akcijom pomogli Sportski savez za osobe sa invaliditetom Beograda i Regionalni centar za invalidna lica „Iskra“ iz Kragujevca.

Trećeg dana ove izuzetne manifestacije Duvački orkestar rudara Idrije, Slovenija, održao je koncert pred punom salom Kolarca. Orkestar ove godine slavi 352. rođendan, čime je najstariji duvački orkestar u Sloveniji i jedan od najstarijih u Evropi i svijetu.

Friendship Exchange: posjeta Sloveniji – 06 – 09. april 2017.

VRHUNSKA VINA SRBIJE I SLOVENIJE

Od 6. do 9. aprila 2017. realizovana je druga faza Friendship Exchange projekta VRHUNSKA VINA SRBIJE I SLOVENIJE posjetom vinskoj regiji Posavje – regionima Dolenjska, Bizeljsko – Sremič i Bela Krajina, uz učešće 14 gostiju iz Srbije i Crne Gore.

U izvanrednoj atmosferi, gosti su obišli vinsku KLET METLIKA – Kmetijska Zadruga Metlika z.o.o, CVIČKOV HRAM, CENTAR BIOTEHNIKE IN TURIZMA ‘GRM’ NOVO MESTO, vinsku KLET KRŠKO – Kmečka zadruga Krško z.o.o, PENINE ISTENIČ, Manastir Pleterje, Sevniški grad, gdje su primljeni kod gradonačelnika grada Sevnica, g-dina Srečka Ocvirka, Grajske vinoteke i Gostišče Dolinšek. Delegaciju D2483 činili su DG Velibor Zolak, PDG Dejan Čikara, DGN Vladimir Matić, Petar Pavasović, koordinator projekta Vina Srbije, Branislav Đurković, RC Beograd Singidunum, Miodrag Rajković, vinar, RC Beograd Singidunum, Goran Đurđević, RC Kruševac, Bora Jović, vinar, Zoran Bulatović, RC Novi Sad, Milenko Perić, RC Sremska Mitrovica, Vasa Penić, RC Sremska Mitrovica, Jelena Agatunović, RC Beograd Dunav, France Presetnik, RC Pančevo i Vladimir Santrač, RC Pančevo.

Uzvratna posjeta slovenačke delegacije Srbiji i Distriktu 2483, koju će voditi DG Jože Zadravec, zakazana je za početak juna, 01 – 04. juna 2017 i posjetiće se vinski regioni Zaječara, Niša i Kruševca. Za narednu Rotarijansku godinu planirano je uključenje Crne Gore u ovaj projekat.

Izbor predstavnika u Council on Resolutions
i Council on Legislation (COL) za 2017-2020.

17. MAJ 2017. – ROK ZA PREDLOGE

Polovinom aprila otvorena je procedura izbora kandidata za predstavnika i zamjenika predstavnika Distrikta 2483 u Savjet za rezolucije i Savjet za zakonodavstvo (COL) za 2017-2020 godinu. Izbor se, shodno odluci Distriktne Konferencije, vrši posredstvom Nominacionog komiteta, a kandidat – između ostalog – treba da je u vrijeme izbora odslužio cijeli mandat kao
distriktni guverner, te da je u mogućnosti da prisustvuje savjetu za zakonodavstvo tokom njegovog cijelog trajanja.

Članovi Nominacionog komiteta ne mogu se kandidovati za ovo mjesto.

Guverneri koji nisu ispunili zahtjeve RI vezane za finansijske izvještaje i čiji finansijski izvještaji nisu usvojeni, ne ispunjavaju uslove za izbor za predstavnika ili zamjenika predstavnika u navedenim savjetima, niti za izbor na bilo koju dužnost u RI.

Pored mogućnosti predlaganja predstavnika za Council of Resolutions i Council of Legislation, ovim pozivom svim klubovima se otvara i mogućnost da podnesu rezolucije vezane za norme kojima se regulišu unutrašnji odnosi u RI. Eventualni predlog rezolucije, koji se tiče pravila RI, biće razmotren na Distriktnoj konferenciji i odobren ili odbijen. Usvojeni predlog prosleđuje se Savjetu za rezolucije.

Izbor predstavnika u Savjet za rezolucije i Savjet za zakonodavstvo regulisan je članom 9. i članom 14.020. RI Bylaws.

Član COL-a u prethodnom mandatu bila je PDG Vesna Baltezarević.

Jubilej najstarijeg kluba – 7. maja 2017.

25 GODINA RC BEOGRAD!

Najstariji klub u Distriktu 2483, Rotari klub Beograd 7. maja proslavlja 25. godišnjicu obnavljanja rada kluba i 25. godina Rotarija u Srbiji.

Svečana akademija će se održati u prostorijama Skupštine grada Beograda u Starom dvoru, sa početkom u 16:00 časova, a svečana večera i centralna proslava, iste večeri u hotelu Hyatt Regency od 19:30 časova. Kotizacija za svečanu večeru iznosi 35 eura.

Prijave za učešće mogu se izvršiti preko klupskog web sajta www. rotarybeograd.org ili na i-mejl adresu: office@rotarybeograd.org. Sve informacije na telefon 011 42 52 503.

Beograd, 28. maj 2017.

ROTARY TRAINING DAY

U hotelu „M“ u Beogradu 28. maja (nedjelja) održaće se Rotary Training Day koji obuhvata: Distriktnu Skupštinu za dolazeće predsjednike, seminare Rotary fondacija, Grant management, Distriktno članstvo i Seminar za predsjednike klupskih komiteta za članstvo (Club membership Chair).

Skupština i seminari su obavezujućeg karaktera za odgovarajuće klupske funkcionere. Rotari trening danu će prisustvovati i Asistent koordinatora Zone za public imidž, PDG Aris Zachos iz Grčke.


Konferencija Distrikta 2483, Budva 24. i 25. jun 2017.

REZERVIŠITE SMJEŠTAJ I AVION!

Konferencija Distrikta 2483 organizuje se u elitnom crnogorskom hotelu Splendid Conference & Spa Resort 5*. Program Konferencije počinje u subotu u 9.30 (24. jun), a završava u nedjelju (25. jun) u 13.00 časova.

U petak veče, 23. juna, klub domaćin – Rotari klub Budva – organizuje proslavu jubileja 15 godina od osnivanja.

Za smještaj učesnika Konferencije zadužena je turistička agencija Cipa Travel – cipa@t-com.me, www.cipa-booking.com, +382 69 45 67 72. Učesnici – naglašavamo – rezervišu smještaj preko ove agencije prema najpovoljnijim uslovima koje su dobili uz prvi poziv za Konferenciju od 30. marta 2017. Smještaj je obezbijeđen u susjednim hotelima Tara 4* (102 € po sobi), Nadežda 4* (85 € po sobi), Magnolija 3* (54 € po sobi), te u obližnjim privatnim apartmanima „Sofija“ i „Kuči“ (38 € po sobi). S obzirom da je hotel Splendid u potpunosti prodat, očekujemo svega nekoliko soba u samom hotelu Splendid i to po cijeni od 225 € za jednokrevetnu i 300 € za dvokrevetnu sobu.

Pošto je Crna Gora prebukirana ovo ljeto, svi koji namjeravaju učestvovati na Konferenciji trebaju odmah rezervisati i smještaj i avio prevoz. Slobodna mjesta za letove 23, 24, 25 i 26. juna su pri kraju, a slobodna mjesta u hotelima će, prema stanju bukinga, nestati do polovine maja. Preostalim ležajevima cijene će značajno porasti.

Humanitarne akcije RC Veliko Gradište

„OD SRCA SRCU“ i „SREĆNA MAJKA-SREĆNA BEBA“

Rotari klub „Veliko Gradište“, u saradnji sa opštinama Veliko Gradište i Golubac,
pokrenuo je humanitarnu akciju za nabavku EKG aparata za Dom zdravlja
Golubac i CTG aparata za Dom zdravlja Veliko Gradište, ukupne vrijednosti 4.300 eura. Akcije se vode pod sloganom „Od srca srcu“ (za EKG aparat) i „Srećna majka – srećna beba“ (za CTG aparat).

Naš Distrikt će finansijski podržati ovu akciju, jer značajno doprinosi etabliranju Rotarija u malim sredinama i izgradnji javnog imidža. Pozivamo sve klubove, posebno one iz velikih gradova, da daju doprinos ovoj akciji malog kluba u malom gradu. Donacija se može uplatiti na račun Rotari kluba Veliko Gradište broj 160-389860-25. Za detaljnije informacije u vezi ovih akcija pozovite predjsednika kluba Gorana Kostića na 064 32 72 789. Svaki dinar se broji!

Beograd: Dva kluba na različitim mjestima, a na istom sastanku

TRADICIONALNI I ONLINE SASTANAK – ISTOVREMENO!

U srijedu 26. aprila 2017. održan je prvi hibridni sastanak Rotari klubova u našem Distriktu – elektronski i živi sastanak istovremeno. Rotari E-klub Distrikta 2483 i Rotari klub Beograd Metropolitan su putem Interneta spojili Rotarijance iz različitih krajeva u okviru jednog zajedničkog sastanka. Gost spiker ovog jedinstvenog sastanka bila je Olivera-Lola Stanić, direktorka Medicinskog Sistema Beograd (MSB).

Sastanku je prisustvovalo 12 Rotari klubova, a od toga oko 40 učesnika uživo u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, dok je preko platforme za sastanke E-kluba bilo okupljeno oko 30 učesnika iz raznih krajeva našeg Distrikta, ali i iz Švedske i Njemačke. Ovakav hibridni sastanak (uživo i online) pomjera granice interakcije između Rotarijanaca, ali i otvara aktivnosti našeg Distrikta mnogima u inostranstvu. Korišćenje novih tehnologija je i u globalnom Rotariju veliki izazov, a naš je Distrikt i na ovaj način na putu da pronađe dobar model.

Primopredaja predsjedničkih dužnosti u Crnoj Gori

ZAJEDNIČKA CEREMONIJA U PODGORICI

U subotu 17. juna 2017. crnogorski Rotari i Rotarakt klubovi tradicionalno će organizovati zajedničku primopredaju predsjedničkih dužnosti i obilježiti početak nove Rotarijanske godine. Zbog Distriktne konferencije i Guvernerske primopredaje, svečanost se ove godine održava ranije nego što je to uobičajeno. Domaćin događaja u novootvorenom hotelu Hilton je RC Podgorica. Kotizacija za večeru iznosi 30 eura, a za Rotarakt 20 eura. Prijave učešća na e-mail: rcpodgorica@gmail.com.

Sarajevo i Banja Luka – novi Rotari klubovi u Distriktu 1910

SARAJEVO ILIDŽA I BANJA LUKA AEQUALITAS

Rotari pokret u Bosni i Hercegovini (Distrikt 1910 Austrija i Bosna i Hercegovina) bogatiji je za dva Rotari i jedan Rotaract club. U Sarajevu je 8. aprila, u hotelu „Hills“ na Ilidži, održana čarter ceremonija trećeg po redu kluba u ovom gradu – Rotari kluba Sarajevo Ilidža.

U Banja Luci je 22. aprila 2017, u hotelu „Bosna“, održana čarter ceremonija takođe trećeg po redu kluba u gradu – Rotari kluba Banja Luka Aequalitas, te Rotaract kluba Banja Luka Glorija.

Čarter ceremonijama u oba grada prisustvovali su DG Paul F. Jankowitsch, PDG Gerhard Hellmann i DGE Arno W. Kronhofer. Rotarijanci i u Sarajevu i Banja Luci su posebno pozdravili i zahvalili na prisustvu prvom čovjeku Distrikta 2483 Crna Gora i Srbija, Distriktnom Guverneru.

Kako ćete biti upamćeni?

ZAVRŠNICA!

Pismo predsjednicima i upravnim odborima klubova

Evo nas u zadnjoj četvrtini, finalu našeg liderskog mandata! Preostala su nam još nepuna tri mjeseca. Vjerujem da smo svi ili makar većina nas koji smo ozbiljno shvatili ovu ulogu poprilično umorni i da smo ponekad čak i pomislili „Kad će prvi jul“?! Nismo bili ni svjesni kako je teško i odgovorno voditi jedan klub lidera u profesiji!

Ova završnica je, međutim, vjerujte mi, najvažniji dio našeg mandata!

Od nje zavisi kako će nas tretirati, od nje zavisi kako će o nama govoriti, od nje zavisi kako ćemo ostati upisani u istoriji svog kluba i Distrikta – kao snažan i uspješan, dobar predsjednik i upravni odbor koji je pojačao aktivnosti kad to niko nije računao – u završnici liderskog mandata! Ili kao nedovoljno odlučni i mlaki upravni odbor, a realno kao neuspješni lideri koje će brzo zaboraviti ili koje će, kada nisu prisutni, komentarisati „preživjesmo i njih“.

Izbor je na vama! Kako će vas cijeniti zavisi isključivo od vas. Ako niste realizovali postavljene ciljeve, ni danas, dva i po mjeseca prije isteka mandata, nije kasno da podignete klub na noge, napravite korak naprijed i da budete bord direktora u najpunijem smislu te riječi!

Svi će vas cijeniti po ostvarivanju postavljenih ciljeva. Na Distriktnoj konferenciji, 24. i 25. juna 2017. u Budvi, na Bečićkoj plaži, rezimiramo učinak – Distriktu javno podnosimo izvještaj o tome šta smo uradili, vrlo egzaktno, od kluba do kluba. Prvo – u kom stepenu, u kom procentu smo ostvarili ciljeve koje smo postavili – (1) koliko smo povećali broj članova kluba u odnosu na početak mandata i (2) koliko smo uplatili Fondaciji.
Podsjećam da smo se svi složili da svaki klub na kraju godine ima najmanje 1 člana više nego na početku godine, da najmanji klubovi (10 i manje članova), stignu barem do broja od 15 članova, oni od 10 do 15 članova da dostignu ili se ozbiljno približe polaznoj, osnivačkoj brojci od 20 članova i da svaki klub napravi uplatu Fondaciji u iznosu od 536 USD plus 26.50 USD od strane svakog člana.

Drugo – šta smo uradili na drugim poljima aktivnosti: u služenju zajednici, u radu sa mladim generacijama i na planu javnog imidža.

Dakle, 24. i 25 juna – a konačno 1. jula 2017 – izlazi djelo na vidjelo, rezultat vašeg i našeg rada!

Pozivam sve predsjednike i Upravne odbore koji to nisu uradili do sada (predsjednici znaju ko su, dobili su od mene lično pismo): primite nove članove, ojačajte klub i uplatite u Fondaciju 500 dolara plus 26.5 dolara po članu! To je realan cilj i stvar volje, entuzijazma i posebne energije koju treba uložiti do kraja june ove godine.

Neki od vas su zaista unaprijedili svoj klub. Čestitam vam! Povukli ste sjajne poteze, povećali članstvo, uveli novu dinamiku, kreirali dobro raspoloženje i lijepu atmosferu, uplatili fondaciji više od planiranog, razvili nove i kreativne projekte služenja zajednici, dobrim akcijama unaprijedili imidž i povećali društveni autoritet svog kluba.

Čestitaćemo im javno, poimenice i dodijeliti priznanja na Distriktnoj konferenciji, najvišem skupu u Distriktu.

Drugi predsjednici su takođe vodili lijepe i uspješne akcije, kreirali pozitivnu atmosferu, ali su propustili da ojačaju klub i povećaju broj članova. Nisu ni napravili uplatu Fondaciji, a Rotari Internacional nas procjenjuje, prije svega, na osnovu ova dva kriterijuma!

Treći su uradili vrlo malo, ili skoro ništa.

Svima koji do danas nisu unaprijedili svoj klub, koji sad imaju isti broj ili manje članova nego na početku, koji nisu realizovali ni jednu jaču akciju, niti uplatili Fondaciji, ja kažem: NIJE KASNO.

Nije kasno da odmah zakažete sastanak Upravnog odbora kluba i na dnevni red stavite tačku koja može da glasi i ovako: „Hajde da učinimo da ova Rotarijanska godina bude bolja nego što izgleda da će biti“! Da realno sagledate gdje ste u ostvarivanju ciljeva i sa klubom – kao sa timom – dogovorite da pojačate tempo. Kao na utakmici – igra se do zadnjeg minuta, a pobjeđuje onaj koji je u finišu najjači! Možete – ako hoćete!

Dakle, predsjedniče i Upravni odbore, ‘gas do daske’ i ne dozvolite da klub kojem ste na čelu, vaš tim, bude na ‘dnu tabele’. Veliko je 70 dana, mnogo se može učiniti za to vrijeme! Ovo je vaša šansa koja se više neće ponoviti.

Očekujem vaš odgovor i reakciju! Najmanje što očekujem je da ovo pismo pročitate na prvom sastanku Upravnog odbora.

Vaš u Rotariju,
Velibor Zolak
Guverner Distrikta
(Pismo je poslato svim klubovima u prvoj polovini aprila)

Originalno pismo u PDF formatu možete preuzeti OVDE