Guvernersko pismo broj 2 - Avgust

Slika korisnika Aleksandar Budosan
Aleksandar Budosan 1 avgust, 2022 - 22:04

Drage Rotarijanke i Rotarijanci,

Mesec pred nama, avgust, u Rotariju je posvećen razvoju članstva i novim klubovima. Pre nego što nas ova tema odvede na razmišljanje o novim ljudima, koji još uvek nisu deo naše organizacije, a koji mogu da je obogate, ja bih vas sve zamolio da se zapitamo nekoliko stvari:

- šta nama Rotari kao orgnizacija znači i zbog čega smo deo nje;

- da li dobro poznajemo naše prijatelje u Rotariju i da li se razumemo;

-da li je neko otišao iz naše organizacije, a trebalo bi da bude sa nama u njoj?

Sva ova pitanja su meni lično na pameti uvek kada razmišljam o širenju Rotarija. Da bismo nekoga pozvali u naš krug prijatelja moramo sami sa sobom da razjasnimo zbog čega je nama ova organizacija važna, na koji način ona nama upotpunjava život, kako mi kroz Rotari činimo ovaj svet boljim mestom. Kada sami sebi damo iskrene odgovore na ova pitanja, onda ćemo lako objasniti nekome drugome zašto je dobro da se priključi Rotariju.

Nakon ove introspekcije i pogleda u našu dušu, treba da se osvrnemo oko sebe i razmislimo da li smo se jedni drugima dovoljno stavili na raspolaganje, da bismo svi kao grupa bili bolji i uspešniji. Trebalo bi dobro da se upoznamo, da bismo znali kako najbolje možemo da sarađujemo i činimo dobro drugima.

Kada smo razumeli naše sopstveno mesto u Rotariju, dobro razumeli ljude oko sebe, i celokupnost same organizacije, pre nego što posegnemo za potpuno novim ljudima, treba da razmislimo da li je u proteklimgodinama i decenijama neko zaostao iza nas, posustao, ili se samo nije uklopio, a vredan je naše organizacije, i vredan je za našu organizaciju.

Tek onda, u četvrtom krugu našeg promišljana nas u Rotariju, i nas sa Rotarijem, treba da potražimo one vredne pojednice i pojednike, koji sami kroz život već čine izuzetne napore, postižu vanredne profesionalne rezultate, pomažu gde je pomoć potrebna, ali to ne rade udruženi sa svima nama. Njima treba prići, objasniti Rotari, i privući ih u našu zajednicu.

Želja mi je da mi Rotarijanci, gde god da se pojavimo, emitujemo pozitivnu energiju, imamo lepe ideje, i činimo dobra dela. Na taj način će i pojedinci želeti da budu deo naše organizacije, a lokalne zajednice imati potrebu da se u njihovom okruženju pokrenu klubovi.

Već imamo inicijative za nove klubove u Sjenici, Čajetini, Gornjem Milanovcu, Raški, Prijepolju, Beogradu, Bečeju, Vršcu, Vranju, Mionici... Ovoliki broj govori o dobrom prepoznavanju Rotarija, i mogućnostima razvoja za lokalnu zajednicu kroz postojanje jednog lokalnog kluba. Mnogo važnije od toga da li će sve inicijative biti uspešne, je to da novonastali klubovi budu dobro formirani, uz potpuno razumevanje Rotarija, i naše uloge u društvu.

Voleo bih da svi ovaj mesec iskoristimo za razmišljanja koja sam pomenuo. Tako ćemo učiniti naše okruženje kvalitetnijim i prijemčivijim za nove i stare članove, a udobnije za sve nas. Uz dobre i kvalitetne ljude izgradićemo nove i vibrantne klubove svuda gde za njima postoji potreba, u ovoj ili godinama pred nama.

Vaš,

DG Nikola Božić

Valjevo, 1. avgust 2022.