Glasno protiv nasilja nad ženama

Slika korisnika Aleksandar Budosan
Aleksandar Budosan 28 septembar, 2022 - 23:59

Past-predsednica Rotari kluba Sombor Sonja Romić-Švec upozorila je juče na konstantno povećanje svih vrsta nasilja u društvu i istakla da to nije tema koju smemo da prećutkujemo.

 

“Smatram da je nasilje bilo koje vrste, prema bilo kome ili čemu nedopustivo. Zbog toga je obaveza celog društva da reaguje, jer osobe koje doživljavaju bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije često nisu u mogućnosti da o tome govore”, rekla je Romić-Švec na skupu koji su organizovale Somborske šnajderke, a čija je tema bila “Socijalno preduzetništvo kroz model ekonomskog osnaživanja”. 

 

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta Podeli svoje znanje - postani mentorka (EPuS), koji je podržan od strane OEBS-a, USAID-a i ERSTE banke, a Somborske šnajderke su ugostile mentorine iz cele Srbije.

 

 

“Mreža žena koja decenijama postoji na temeljima poverenja i iskrene podrške, nastaviće kroz saradnju Somborskih šnajderki i Rotari kluba Sombor da podržava i druge žene koje se u nekom životnom trenutku nađu na raskrsnici života”, istakla je Romić-Švec, koja je na ovom skupu predstavljala guvernera Distriktra 2483 Nikolu Božića.

 

Pored navedene teme, koju su Somborske šnajderke osmislile za žene u riziku od nasilja, siromaštva i socijalne isključenosti, na jučerašnjem skupu su žene različitih obrazovnih profila i društvenog položaja, delile znanja, razmenjivale iskustva i informacije i podržale jedna drugu u tome što rade.

 

Da je porodično nasilje u porastu potvrdila je i osnivačica UŽ "Somborske šnajderke" Tamara Rudić, koja je i članica Rotari kluba Sombor. Žene koje se odvaže da napuste nasilnika često su prisiljene na počinju svoj život od nule, a ovo Udruženje im pomaže da naprave prvi korak ka ekonomskoj samostalnosti. 

  

Podsetimo da je Rotari klub Sombor, donirajući profesionalne šivaće mašine Somborskim šnajderkama, jasno pokazao da neguje humanitarni duh u zajednici i da nesebično pomaže najugroženijima u društvu da se osnaže i uključe u redovne društvene tokove.