Rotary istorija

Koreni Rotarijanovih napora za iskorenjivanje dečje paralize

Rotary istorija

Koreni Rotarijanovih napora za iskorenjivanje dečje paralize

Rotary je pokrenuo PolioPlus 1985. godine i bio je osnivač Globalne inicijative za iskorenjivanje dečje paralize 1988. godine. Kroz decenije posvećenosti i rada, Rotary i njegovi partneri vakcinisali su više od 2,5 milijardi dece protiv dečje paralize, pružajući im nadu za zdraviju budućnost.

Uloga Rotarija u promeni sveta: Partnerstvo u prevenciji dečje paralize

29. septembra 1979. godine, volonteri su davali kapi oralne vakcine protiv dečje paralize deci u zdravstvenom centru u Guadalupe Viejo, Makati, na Filipinima. Događaj u metropolitanskom Manili organizovali su i prisustvovali su mu Rotarijanci i delegati iz Ministarstva zdravlja Filipina.

Kada je Džejms L. Bomar Džunior, tadašnji predsednik RI, stavio prve kapi vakcine u usta jednog deteta, ceremonijalno je započeo imunizacijski napor protiv poliomijelitisa na Filipinima. Prvi projekat Grant za zdravlje, glad i humanost (3-H) Rotary-a bio je pokrenut.

Bomar i Enrike M. Garsija, ministar zdravlja zemlje, ranije su potpisali sporazum kojim su Rotary International i vlada Filipina zajedno se obavezali na višegodišnji napor da vakcinišu oko 6 miliona dece protiv dečje paralize, po ceni od oko 760.000 dolara.

U intervjuu iz 1993. godine, Bomar se prisećao tog putovanja. Sećao se kako je brat jednog od dece koje je imunizovao povukao pantalone da privuče njegovu pažnju i rekao: ``Hvala vam, hvala vam, Rotari.``

Uspeh projekta naveo je Rotary da iskorenjivanje dečje paralize postavi kao prioritet. Rotary je pokrenuo PolioPlus 1985. godine i bio osnivač Globalne inicijative za iskorenjivanje dečje paralize 1988. godine. Kroz decenije posvećenosti i rada Rotarijana i naših partnera, više od 2,5 milijardi dece primilo je oralnu vakcinu protiv dečje paralize.