Vesti

Finalno takmičenje osnovnih škola u programiranju i upravljanju mBot robotima i dronovima- Festival „Znanjem za budućnost“

Finalno takmičenje osnovnih škola u programiranju i upravljanju mBot robotima i dronovima- Festival „Znanjem za budućnost“

Finalno takmičenje osnovnih škola u programiranju i upravljanju mBot robotima i dronovima, koje je održano u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu, predstavljalo je vrhunac festivala “Znanjem za budućnost”, koji je organizovao Rotari klub Beograd Čukarica. Ovaj značajan događaj podržalo je Ministarstvo prosvete Republike Srbije, dok je Gradska opština Novi Beograd bila pokrovitelj finalnog takmičenja.

Na ovom festivalu učestvovalo je 78 ekipa iz 63 najbolje plasirane škole, prikupljenih sa deset okružnih takmičenja. Koordinator festivala, PDG Rotari Distrikta 2483, Vladimir Matić, nadgledao je organizaciju događaja koji se nalazi u zvaničnom kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete Republike Srbije. Tehnički direktor festivala, Vladimir Lalošević, uz podršku profesora Igora Tomića, đaka i nastavnika iz Srednje elektrotehničke škole “Milenko Brzak-Uča” iz Rume, aktivno je učestvovao u realizaciji takmičenja.

Aleks Iričanin i Monika Lozinski iz Public Image tima Rotari Internacionala snimali su škole tokom priprema za finalno takmičenje, kao i sam događaj, kako bi se napravili video spotovi koji će biti distribuirani velikom broju Rotari Distrikata i klubova širom sveta.

Nakon intoniranja himne Republike Srbije, učesnike su pozdravili načelnik odeljenja za društvene delatnosti GO Novi Beograd Ibro Ibrahimović, Guverner Rotari Distrikta 2483 Aleksandar Radojičić i koordinator festivala PDG Vladimir Matić.

Pobednici po disciplinama su:

DRON

mesto: OŠ “23. oktobar” iz Golubinaca
mesto: OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Pazara
mesto (deljeni): OŠ “Svetozar Marković” iz Kragujevca i OŠ “Nada Matić” iz Užica
MBOT ROBOT SERIJA 1

mesto (deljeni): OŠ “Matija Gubec” iz Tavankuta i OŠ “Dušan Jerković” iz Rume
mesto (deljeni): OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Niške Banje i OŠ “Nata Jeličić” iz Šapca
mesto: OŠ “Ljupče Nikolić” iz Aleksinaca
MBOT ROBOT SERIJA 2

mesto: OŠ “Filip Kljajić Fića” iz Beograda-Čukarica
mesto (deljeni): OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Zrenjanina i OŠ “Dragiša Luković Španac” iz Kragujevca
mesto (deljeni): OŠ “Aca Milosavljević” iz Rušnja-Čukarica i OŠ “Vuk Karadžić” iz Knjaževca.

Najbolje plasirane škole su nagrađene dronovima i mBot robotima od strane Rotari kluba Beograd Čukarica, kao i vrednim nagradama od kompanije Mikro Elektronika. Ovaj događaj predstavlja važan korak u promociji znanja i tehnologije među mladima, kao i u podsticanju njihove kreativnosti i inovativnosti.