Rotary istorija

Drveće prijateljstva: Paul Harrisov trajni simbol dobre volje

Rotary istorija

Drveće prijateljstva: Paul Harrisov trajni simbol dobre volje

Tokom 1920-ih i 1930-ih, Paul Harris, predsednik emeritus Rotarija, putovao je svetom u pratnji supruge Jean, gde je na svojim putovanjima sadio drveće kao simbol dobre volje i prijateljstva. U jesen 1932, tokom petonedeljne turneje evropskim klubovima Rotarija, Harris je posadio drveće u Nemačkoj, što je postalo početak tradicije sadnje drveća u ime Rotarijevih ideala.

Paul Harris i legat drveća u ime rotarijevih vrednosti

Kao predsednik emeritus Rotarija, Paul Harris je tokom 1920-ih i 1930-ih godina obavljao obimna putovanja, često u pratnji svoje supruge Jean. Tokom ovih putovanja, prirodnjak Harris je sadio drveće kao simbol dobre volje i prijateljstva.

U jesen 1932. godine, Harris je krenuo na petonedeljnu turneju evropskim klubovima Rotarija i sadio drveće duž puta.

``U sredu ujutru sam posadio svoje prvo drvo prijateljstva u evropskom tlu. Činilo mi se posebno prikladnim što se to dogodilo u Nemačkoj - u njenom metropolu - Berlinu. Sadnja je izvršena na sportskom trgu nekada posvećenom ratne svrhe, a prisustvovalo je veliki broj ljudi, uključujući Rotarijance, gradske zvaničnike i druge.``

Od tada, Rotarijanci su sadili drveće u ime druženja, prijateljstva i zajedničke službe. Ova drveća, koja se mogu pronaći širom sveta, izrasla su u trajne spomenike ideala Rotarija.

Kasnije tokom svoje turneje Evropom, Harris je takođe sadio drveće u Estoniji, Norveškoj i Švedskoj.

Sadjene drveće postalo je prepoznatljiv deo njegovih putovanja, uključujući Australiju, Brazil, Japan, Meksiko i Novi Zeland. U svojoj knjizi ``My Road to Rotary``, Harris je rekao: ``Uz saradnju Rotarijanaca i lokalnih vlada, posadio sam drveće prijateljstva u parkovima i igralištima na pet kontinenata sveta, čak i na nekim od glavnih ostrva mora. Naša drveća su stajala kao simboli međunarodnog razumevanja i dobre volje.``

Tradiciju su primenjivali i drugi predsednici Rotarija. U 1931-32, tadašnji predsednik RI Sydney W. Pascall sadio je drveće na mestima gde su se nalazili Rotari klubovi koje je posetio, navodno po sugestiji Paula Harrisa.

Nisu sva drveća posađena van Sjedinjenih Američkih Država. Harrisi su često ugostili posetioce Rotarijance i dostojanstvenike u svom domu u Čikagu i sa njima sadili drveće kako bi obeležili tu priliku. Zvali su svoj vrt Prijateljski Vrt.

Rotarijanci i danas sade drveće kao simbol trajnih prijateljstava i druženja, da uljepšaju parkove i zajednice i doprinesu zelenijem svetu.