„DANI SLOVENAČKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA“ KONFERENCIJA „ZELENA BALKANIKA“ „ELEKTRIČNA VOZILA-BUDUĆNOST U SAOBRAĆAJU“

Prvog dana manifestacije „DANI SLOVENAČKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA“ održana je konferencija „Zelena Balkanika“ na temu „Električna vozila-budućnost u saobraćaju“ u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U prepunoj sali amfiteatra prisutne se pozdravili organizatori konferencije Dr. Iztok Seljak, predsednik UO „Hidrije“ i potpredsednik Samit-a 100 i Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Dr. Radivoje Mitrović, a ispred Distrikta 1912 Slovenija i Makedonija Janez Lipec, Guverner za 2018/19 godinu. Moderator konferencije bio je Vladimir Matić, Guverner Distrikta 2483 Srbija i Crna za 2018/19 godinu.

Prisutni su imali prilike da čuju izuzetne prezentacije predavača iz Slovenije i Srbije o promenama nastalim u ovoj oblasti ali i o svemu što nas čeka u vrlo kratkom  vremenskom periodu. Osnovna ideja konferencije je promovisanje „Zelene Balkanike“, projekta koji treba da omogući zelenu mobilnost na autoputu od Minhena preko Salzburga, Ljubljane, Zagreba i Beograda do Skoplja, a u drugoj fazi preko „Zelene Adriatike“ do Podgorice, Tirane do Dubrovnika, Splita, Zadra i Kopra.

Nakon završetka konferencije Ambasador Republike Slovenije u Srbiji NJ.E. Vladimir Gašparič na platou ispred Mašinskog fakulteta svečano je pustio u rad prvi supercharge punjač u Srbiji koji će biti trajno postavljen na pumpi „Petrola“ kod Ade Ciganlije.

Posetioci su imali prilike da razgledaju e-vozila marke “BMW i3”, “Tesla S”, “Renault Zoe” i “Nissan” a ljubaznošću predstavnika „Delta Motors“ jednom broju posetilaca bila je omogućena probna vožnja vozila “BMW i3” na trasi oko Mašinskog fakulteta.

Konferencija je izazvala veliku pažnju medija, kako elektronskih (RTS, Pink, Studio B i dr.) tako i štampanih (Politika, Novosti i dr.).

Velika zahvalnost i čestitke svim organizatorima i učesnicima konferencije “Zelena Balkanika” na uloženom trudu, velikoj energiji i odličnim predavanjima.

 

Izveštaj sačinio:

DGN Vladimir Matić

Nacionalni koordinator

Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora