„DANI SLOVENAČKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA“ KONCERT DUVAČKOG ORKESTRA IZ IDRIJE

„DANI SLOVENAČKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA“

KONCERT DUVAČKOG ORKESTRA IZ IDRIJE

Kolarac-23.april 2017.godine-20 časova

 

Trećeg dana manifestacije „DANI SLOVENAČKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA“23.aprila 2017.godine u    20 časova održan je humanitarni koncert Duvačkog orkestra iz Idrije u Kolarčevoj zadužbini.

U prepunoj sali najstariji duvački orkestar u Evropi koji ove godine proslavlja 352 godine od svog osnivanja izveo je 12 kompozicija sa dirigentima Domenom Prezeljom i Vladimirom Mustajbašićem. Na koncertu su nastupili i poznati violinista Ivan Pejić, vođa II violina u simfonijskom orkestru RTV Slovenije u Ljubljani i Nataša Tasić Knežević, operski pevač iz Beograda.

Kao najavu glavnog koncerta Duvački orkestar iz Idrije je u subotu je 22.aprila 2017.godine imao atraktivni nastup u Knez Mihajlovoj ulici i na Trgu Republike kod spomenika knezu Mihailu i oduševio mnogobrojne Beograđane i goste našeg grada.

Na svečanom koktelu pre koncerta prisutnima su se obratili Velibor Zolak, Guverner Distrikta 2483, Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, Nj.E. Vladimir Gašparič, ambasador Republike Slovenije u Srbiji i Janez Podobnik iz Rotari kluba Idrija, predsednik Odbora za međunarodnu saradnju Distrikta 1912 Slovenija.

Pred početak koncerta prisutne je pozdravio i gospodin Ivica Dačić, prvi potpredsednik i Ministar spoljnih poslova Vlade Republike Srbije u ulozi počasnog pokrovitelja manifestacije “DANI SLOVENAČKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA”.

U zvaničnom delu programa gostima su se obratili Dobrivoje Ćuk, predsednik RC Beograd Dunav, dr. Iztok Seljak, potpredsednik Samita 100  i Ambasador Republike Slovenije u Srbiji Nj.E. Vladimir Gašparič .

Posebno je bilo inspirativno obraćanje potpredsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog bliskih odnosa i svestrane saradnje između Republike Srbije i Republike Slovenije kao i zbog činjenice da je zajedno sa svojim kolegom i prijateljem Karlom Erjavecom, potpredsednikom Vlade Republike Slovenije počasni pokrovitelj nad ovom manifestacijom.

Dobrivoje Ćuk, predsednik RC Beograd Dunav i Miloš Šturm iz RC Idrija, od ostvarenog prihoda sa koncerta uručili su stipendije po jednom mladom talentovanom muzičaru iz Slovenije i Srbije.

Po završetku koncerta publika je sve učesnike pozdravila dugotrajnim aplauzom.

Izveštaj sačinio:

DGN Vladimir Matić

Nacionalni koordinator
Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora